COLABORAREA CU
INSPECTORATUL JUDEŢEAN pentru SITUAŢII DE URGENŢĂ
"CRIȘANA" – BIHOR

Încă din momentul în care s-au pus bazele re-înființării unei structuri județene care să se ocupe de salvarea montană și speologică, iunie 1995, datorită versatilității tehnicilor de salvare utilizate în aceste domenii, tehnici care pot fi puse în slujba comunităților surprinse de calamități sau dezastre de diferită natură, colaborarea cu structurile statului abilitate să intervină în aceste situații era, pe undeva, inerentă. Primele colaborări au fost cele cu Protecția Civilă Bihor și Brigada de Pompieri Militari Bihor, cele mai numeroase în cadrul intervențiilor comune pentru recuperarea unor persoane înecate.

 

Aparația SMURD în cadrul unității locale de Pompieri a extins această colaborare prin intervenția comună în cadrul a numeroase operațiuni, cele mai complexe fiind cele de salvare din peșteră ( Pestera Cociului- 2010, Pestera R2-2011). Pe fondul acestei colaborări a apărut necesitatea de a participa la exerciții și forme de pregătire specifice comune atat prin invitarea cadrelor medicale la stagiile tehnice salvamont/salvaspeo cat și prin participarea echipelor salvamont la diferite exerciții tematice organizate de I.S.U. “ Crișana” Bihor cu ocazia unor întruniri desfășurate în județul Bihor ( Conferințele Naționale de Medicină de Urgenț și Salvări în Situații Speciale) sau cu ocazia unor exerciții ce implicau declanșarea Codului Roșu de salvare în județ ( simularea unor accindente rutiere cu victime multiple, accidente chimice, accidente aviatice, etc). 
 

 
Odată cu reorganizarea din cadrul Ministerului de Interne și apariția Inspectoratului pentru Situații de Urgență (structură care a reunit, printre altele, Pompierii, Protecția Civilă și SMURD), pe fondul dezvoltării activitățiilor specifice și lărgirii competențelor, în paralel cu apariția unor noi prevederi legislative, în 2010 a fost încheiat Protocolul de colaborare dintre I.S.U. Crișana – Bihor și S.J. Salvamont-Salvaspeo Bihor (S.J.S.-S.  Bh) și s-au pus bazele întocmirii unui Plan Comun de Intervenție. În mod curent, în cadrul accidentelor turistice montane la care S.J.S.-S. Bh intervine, se asigură și intervenția unuiechipaj SMURD.
 
Tot în cadrul acestei colaborări, începând cu 2010, salvatorii montani și speologi au acces la participarea în cadrul cursurilor de prim ajutor calificat organizate de I.S.U. Crișana – Bihor și Asociația SARTISS în cadrul Centrului de Învățare a Deprinderilor și Abilităților de Salvator . După susținerea și absolvirea examenului de final de curs, aceștia primesc o diplomă care le atestă competențele de Paramedic și au ulterior posibilitatea să efectueze, voluntar, serviciul de gardă în cadrul echipajelor SMURD. În acest context trebuie amintită și implicarea personalului medical SMURD în predarea noțiunilor teoretice și practice la stagiile interne de pregătire salvamont/salvaspeo. 
 
Aparitia Dispoziției nr. I/4810 din 04.03.2015, privind managementul informațiilor și coordonarea resurselor în cazul intervențiilor în zona montană a restatutat colaborarea dintre S.J.S.S. Bihor și I.S.U. Crișana Bihor prin delimitarea clară a competențelor, printro valorificare cât mai eficientă a resurselor materiale și umane în cadrul unui accident montan sau speologic.