Canionul Cheia Rea

Canionul Cheia Rea este situat în Parcul Natural Apuseni și însumează un număr de 14 verticale cu o diferenț totală de nivel de 285m.
Valea Cheia Rea este unul din afluenții, pe sectorul din amonte a Văii Sighiștelului. Se caracterizează prin absența cursului de apă, canionul fiind uscat aproape tot anul. 
Pentru a parcurge canionul în condiții acvatice este nevoie să-l vizitați primăvara, în perioada topirii zăpezilor.
Acces:
- dinspre Valea Sighiștelului> orașul Șei >Câmpani > satul Sighiștel > se parcurge traseul Valea Sighiștelului (marcaj triunghi albastru) până la intersecția cu drumul forestier Calea Fusului > continuare traseu pe drum forestier până la coordonatele GPS – N46 31.525 E22 37.182 reprezentând intrarea în Canionul Cheia Rea.
Dacă alegeți această varinată de acces trebuie să vă rezervați aproximativ 2,5-3,0 ore până la intrarea în canion.
- dinspre orașul Șei către satul de vacanț Vârtop: Șei > Câmpani > Băița >DN 75 km 25+100 > interescție cu drum forestier – Drumul fusului> parcurgere drum forestier (~ 10km) până la punctul cu coordonatele GPS N46 31.525 E22 37.182 care reprezintă intrarea în Canionul Cheia Rea.
Perioada recomandată: dacă doriți să parcurgeți canionul pe curs de apă activ vă recomandăm perioada lunilor martie – aprilie.
În perioada mai – noiembrie, canionul nu are curs de apă permanent. Ocazional, la viitură cursul de apă se mai poate activa. În lunile de vară, canionul se poate parcurge în haine de munte, nefiind necesar costum de neopren.
Date generale: canionul Cheia Rea a fost format de valea cu același nume. Datorită adâncirii bazinului Beiușului și înălțrii ramei montane, s-a mărit diferența de nivel dintre zona montană și depresiune. Curgerea apei într-un ritm foarte rapid (influenta factorilor geologici) și adâncirea acestei văi s-a facut fără ca apa să mai fi avut timp să sape în lățime. Astfel a rezultat un canion cu o secțiune foarte înaltă și îngustă.
Echipament colectiv:  minim 3 carabiniere cu filet + coardă de 30m + coardă de 15m care o puteți folosi pe verticalele mai puțin înalte sau la mâini curente.
Dacă aveți 2 corzi veți mări și viteza de înaintare a echipei (pot echipa două persoane în paralel). Pentru a putea înainta concomintent este obligatoriu bineînțeles ca în echipă să aveți două persoane care să știe să monteze coarda.
Canionul are amaraje fixe de tip inele atât în cap de verticală, cât și în cap de mână curentă.
Echipament individual: pe perioada primăverii va trebui să aveți la voi tot echipamentul specific pentru activitatea de canyoning (costum întreg de neopren), bidon etanș sau sac etanș.
Echipament obligatoriu în orice sezon: ham, lonjă (sau zelb), dispozitiv de coborâre, cască, folie de supraviețuire, briceag. Luați la voi și o sursă de lumină.
Noi am parcurs canionul având în picioare cizme de cauciuc sau bocanci de munte. Dacă parcurgeți canionul pe timp de vară, luați cu voi haine călduroase sau salopetă de speologie. Temperatura este destul de mică în canion.
Descarcă fișa traseului aici 
 
Descrierea canionului Cheia Rea: canionul are 14 verticale care necesită echipare cu coardă. Unele verticale pot fi legate între ele câte două. Intrarea pe vale dinspre drumul Calea Fusului se face de la un podeț de beton care traversează pârâul Cheia Rea. La începutul parcurgerii valea nu are denivelări majore. Sectorul de canion începe cu pereți înalți de 20m.
Prima verticală: are diferenț de nivel de 8m și este echipată cu două inele în cap de puț și două inele în cap de mână curentă (pe versantul drept).
A doua verticală: are 4m și este echipată cu două inele fixate pe versantul stâng. Urmează o zonă de parcurs orizontală de aproximativ 50m.
A treia verticală: înălțime de 9m. Este echipată cu două inele fixate în cap de puț și două inele fixate în cap de mână curentă, pe versantul stâng. Urmează din nou o zonă de parcurs orizontal, unde distanța dintre pereți crește.
A patra verticală: este o săritoare de 2,5m unde cele două amaraje din cap de puț sunt pe versantul drept.
A cincea verticală: are 6m și se desfășoară în 2 trepte ce pot fi parcurse cu aceeași coardă. Echiparea se găsește pe peretele stâng. Sunt fixate două inele în cap de mână curentă și două inele în cap de verticală.
Verticala 5 - canionul Cheia Rea - amonte de Valea Sighistelului A patra verticala - Canionul Cheia Rea
A șasea verticală: are 9m și este echipată cu două inele în cap de puț și două inele în cap de mână curentă situate pe versantul drept. Parcurgerea verticalelor nu ridică probleme deosebite, mai ales pe timp de vară când canionul este uscat.
A șaptea verticală: are aproximativ 6m înălțime. Este echipată cu două inele în cap de puț și două inele în cap de mână curentă situate pe versantul stâng.
Acest sector de canion este unul foarte îngust, această caracteristică oferindu-i o notă de spectaculozitate.
Verticalele opt și nouă: sunt două verticale scurte (câte 2,5m/verticală), ușor decalate care pot fi parcurse dintr-o coborâre.
Fiecare verticală este echipată cu două inele. Echiparea se găsește pe versantul stâng. La ieșirea din verticale un bolovan imens stă încastrat deasupra următorului pasaj orizontal.
Verticala 10: are 7m înălțime. Este obligatorie echiparea mâinii curente pentru a ajunge la capul de puț în siguranț. Traseul este bătut pe versantul drept: două inele în cap de puț și două inele în cap de mână curentă.
Verticala 11 și 12: prima săritoare are 3m iar a doua 6m. Echiparea se găsește pe versantul stâng, fiecare cap de puț este dublat.
Verticala 13: are 5m. Echiparea cu două inele se găsește pe versantul stâng. Regruparea de la baza verticalei se face într-o marmită de unde pornește următoarea coborâre.
Verticala 14: este formată dintr-o mână curentă descendentă și coborâre verticală de 5m. Amarajele se găsesc pe versantul stâng.
După ultima verticală pereții canionului se depărtează lăsând loc versanților împăduriți.
Încă 100m de mers prin valea seacă Cheia Rea și intersectăm marcajul turistic triunghi albastru care ne indică coborârea pe Valea Sighiștelului sau urcarea înapoi la drumul Calea Fusului.
Durata parcurgerii Canionului Cheia Rea: în funcție de perioada parcurgerii, numărul de participanți și de pregătirea fiecăruia, tura poate să dureze între 4-5 ore (fără marș de apropiere sau de retragere).
Retragerea din traseu: dacă vă întoarceți pe Valea Sighiștelului trebuie să vă rezervați (până la ieșierea din Cheile Sighiștelului) aproximativ 2h 30min. Dacă vă întoarceți la mașină pe marcaj până la drumul Calea fusului timpul pentru parcurgere este de aprox 1h.
 
Pentru ghidaj vă recomandăm echipa Travel Guide Romania care organizează pentru cei interesați de experiențe acvatice, ture de inițiere sau vizită pe canioanele din zona munților Apuseni.