Canionul Văii Galbena    

 
Canionul Galbenei are 9 cascade. Ultima dintre ele este chiar cascada Evantai pe lângă care trece marcajul turistic.
Valea Galbenei se trage dintr-o sursă specifică reliefului carstic: un izbuc, Izbucul Galbenei.
Izbucul Galbenei se găsește la baza unui mare perete de stâncă. Debitul este considerabil, încât apa care scapă din lac dă naștere unui râu mare. Este apa care drenează în subteran întregul bazinul închis Padiș— Cetățile Ponorului.
   Accesul în Cheile Galbenei poate fi făcut din Poiana Glăvoi, pe marcaj punct galben. Traseul  este accesibil doar turiștilor cu o bună pregătire fizică. Permite parcurgerea Cheilor Galbenei pe tronsonul de la drumul de acces dinspre Boga până la Cascada Evantai prin intermediul a 3 pasaje de via ferrata.
   Pasajele sunt amenajate cu cabluri de oțel la mâini sau la picioare. Au lungimi între 20m și 100m. Sectoarele de via ferrata sunt destul de greu de parcurs deoarece umezeala văii face ca stânca și cablurile să fie alunecoase. 
   În cheile Galbenei se mai poate ajunge dinspre drumul Pietroasa – Boga. Se urmărește drumul forestier ce urcă spre cantonul Luncșoara. Avantajul accesului dinspre Boga – Crișul Pietros este că dacă doriți să faceți canyoning în Canionul Galbenei puteți aduce echipamentul cu mașina. Logistica turei este astfel mai ușoară. Distanța este însă destul de mare, în jur de 15km.
   Deși canionul este alcătuit doar din nouă cascade dificultatea parcurgerii lui constă în debitul mare de apă ce îl are chiar și pe timp de vară. Deoarece apa care formează valea Galbenei iese din subteran prin Izbucul Galbenei, după ce a avut un parcurs subteran lung, temperatura apei este destul de mică.
Perioadă recomandadă pentru canyoning: datorită debitului mare de apă canionul poate fi parcurs doar în perioade cu precipitații foarte puține.
Echipament personal necesar: costum de neopren complet (pantaloni, bluză cu glugă, șosete, mănuși), cască, ham cu lonje de asigurare, dispozitiv de coborâre.
Echipament colectiv: coardă de 25m, coardă de 40m, bucle expres cu carabiniere cu filet, bucle de chingă (la o cascadă veți folosi pe post de amaraj un copac), trusă sanitară, bidon etanș, banane pentru transport coardă. Foarte important ca sacii de transport în canion să fie găuriți la fund astfel încât să nu se acumuleze apa înăuntru.
Intrarea în canionul Galbenei se face coborând de la Izbucul Galbenei pe firul văii până când intersectăm primele marmite. Aici ne echipăm cu echipamentul de canyoning.
Cascada 1 – are 2,5m înălțime. La baza ei se găsește o marmită în care se poate sări. De obicei se sare de pe malul drept. Dacă săriți în marmită de pe malul stâng înălțimea săriturii va fi mai mare, de 6m. Nu uitați să sondați marmita înainte ca primul participant la tură să sară.
Cascada 2 – are 6m și este sub forma unui plan înclinat. Capul de mână curentă pornește de pe versantul drept. Are amaraje un lanț cu placuțe și inel. Mâna curentă are amaraje intermediare. Va trebui să traversați valea astfel încât să ajungeți pe versantul stâng. Cu coarda pe care coborâm ajungem direct la capul cascadei 3.
Cascada 3 – are 4m. Atenție! coborârea vă va duce direct prin jetul de apă. La debit mare poate fi periculos deoarece apa vă împinge în marmită. Este bine ca primul care coboară să fie bun înotător. Nu ezitați să vă ajutați colegii.
Vă recomandăm ca a doua persoană care coboară să monteze coarda la următoare cascadă (4m). În marmită nu aveți unde să stați mai mult de 3 persoane. Curentul de apă este puternic.
Cascada 4 – are 4m și este sub forma unui plan înclinat. Se coboară ușor, fără probleme. Vă puteți regrupa la baza acestei cascade. Urmează un parcurs prin albia văii de circa 100m. Trebuie să urcați pe un plan înclinat pe versantul drept. Aici va trebui montată o mână curentă. Traversarea spre capul de cascadă este destul de expusă fără coardă.
Cascada 5 – are 14m. Capul de cascadă se montează pe un copac. Coarda pe care coborâm ne va duce la următorul cap de cascadă. Se coboară în paralel cu apa fără a avea contact direct.
Cascada 6 – are 10m și se coboară în continuarea verticalei 5 având între ele o regrupare pe o platformă metalică amenajată. Cei 10m se pot coborâ pe coardă sau se poate sări de pe platformă.
Marmita de la baza verticalei este foarte adâncă. Este bine să sondați înainte de săritură deoarece la viituri apa poate aduce trunchiuri de copaci sau bolovani.
Dacă doriți să săriți de mai multe ori o puteți face. Ieșind din marmită vă puteți întoarce la platformă pe o potecă. Vă puteți asigura de lanțul metalic montat acolo.
Cascada 7 – are 15m. Presupune coborârea prin prima intrare de peșteră pe care o veți întâlni coborând pe firul văii.
Pe post de cap de cascadă era folosit un copac răsturnat. In octombrie 2015 copacul nu mai era acolo, neputându-se efectua coborârea.
Cascada 8 – are 4m, se poate sări în marmită. Atenție la curentul de apă, este foarte puternic. Urmează un tobogan cu lungime de 8m și apoi traversăm o zonă cu marmite. Pentru a putea parcurge această zonă a canionului aveți nevoie de sursă de lumină deoarece vă aflați într-o peșteră. Mergând pe firul apei veți ajunge la cascada 9.
Cascada 9 numită și Cascada Evantai se găsește pe circuitul turistic al Cheilor Galbenei. Capul de cascadă este montat la ieșirea din peșteră. Capul de mână curentă este constituit dintr-un singur inel la circa 6m, în interiorul peșterii. Înălțimea cascadei este de 8m. După o coborâre de 3m se poate sării în marmita de la baza cascadei.
 
Pentru ghidaj vă recomandăm echipa Travel Guide Romania care organizează pentru cei interesați de experiențe acvatice, ture de inițiere sau vizită pe canioanele din zona munților Apuseni.