Canionul Oșelu

Canionul Oșelu este unul dintre cele patru canioane din Parcul Natural Apuseni. Are șapte cascade și o diferenț de nivel de 180m. Parcursul lui necesită cunoștințe tehnice de coborâre pe coardă și echipament folosit pentru parcurgerea canioanelor.
   Ultima cascadă (de sus în jos) a fost denumită de exploratorul Czaran Gyula (1847 -1906) – Cascada lui Schmidl în cinstea geografului vienez Adolf Schmidl. Acesta a dedicat un întreg subcapitol descrierii cascadei și a împrejurimilor, în cartea sa “Das Bihar Gebirge” publicată în anul 1863. În trecut, unul din traseele amenajate ale lui Czaran Gyula trecea prin apropierea versanților canionului.
   Cursul de apă ce a format canionul poate fi încă activ sau nu. La multe canioane cursul de apă nu este activ decât la viituri sau primăvara, când nivelul apelor crește datorită topirii zăpezilor sau a precipitațiilor abundente.
Perioada recomandată pentru parcurgere: deoarece bazinul de captare a cursului de apă din Canionul Oșelu nu este foarte mare, debitul apei este relativ mic. Pe parcursul lunilor aprilie-mai, debitul apei este mai mare, parcurgerea devenind mai interesantă. În perioada iunie – septembrie, canionul poate fi parcurs doar că debitul apei este foarte mic.
Date generale: Canionul Oșelu a fost format de valea cu același nume, ce-și are izvoarele într-un izbuc situat la baza abruptului din Piatra Ciungilor. Înainte de sectorul de canion, valea formează Cheile Oșelu. Acestea au un aspect modest, vegetația acoperind pereții văii. Sectorul de chei împreună cu sectorul de canion au o lungime de 1,5 km. Valea este paralelă cu cheile Văii Bulbuci.
Acces: pentru a parcurge sectorul de canion al văii Oșelu, vă recomandam accesul dinspre satul de vacanț Boga. Pornind din Oradea (~90km) > Beiuș > Sudrigiu > Pietroasa > Boga, traversați satul de vacanț și la prima intersecție mare virați la dreapta,. Va trebui să traversați un pod.
   Mergeți mai departe paralel cu valea, până ajungeți la un mic baraj de acumulare unde puteți parca mașina. Pentru a ajunge în zona de amonte a canionului, trebuie să urcați pe versantul stâng (geografic) ocolind zona de abrupt. 
Procedura de vizitare: pentru a parcurge canioanele (care nu sunt pe circuite turistice) de pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, trebuie să urmați aceeași procedură de avizare ca și în cazul peșterilor.
1. Completați cererea de avizare către Serviciul Județean Salvamont – Salvaspeo Bihor.
2. Completați cererea de avizare către Administrația Parcului. Atașați la cerere, avizul obținut de la Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor.
Persoanele care nu sunt membre ale Federației Romane de Speologie, trebuie să plătească o taxă de 10lei/vizită/persoană.
Echipament necesar: în orice perioadă parcurgeți canionul, aveți nevoie de neopren (costum întreg – pantaloni, bluză, șosete și mănuși), cască, ham (de obicei se folosește cel de speologie), dispozitiv de coborâre (opt de rapel, reverso, sau chiar coborâtor speo), coardă (optim 40m). Puteți să luați la voi și 2 carabiniere cu filet și 1-2 bucle de chingă (depinde de persoana care echipează).
Canionul este echipat cu amaraje fixe de tip ancore chimice în stare bună. Toate amarajele sunt dublate. 
Dacă echipa din care faceți parte este mai numeroasă, ar fi bine să luați la voi o a doua coardă pentru a mări viteza de parcurgere a canionului. Acestă tehnică o puteți folosi doar dacă cel putin 2 persoane din echipă au cunostințe tehnice necesare echipărilor de verticale.
Vă recomandăm
– să nu intrați în sectorul de canion pe timp de viitură. Pereții stâncoși sunt foarte apropiați iar ieșirea din traseu este aproape imposibilă. În cel mai bun caz vă puteți retrage în perete, până la trecerea viiturii. Urmăriți prognoza meteo înainte de tură.
– să aveți la voi bidon sau sac etanș în care să puteți păstra mâncarea, folia de supraviețuire și trusa de prim ajutor.
Bidonul este util și pentru cei care își aduc aparat foto nerezistent la apă. Un al avantaj al bidonului etanș este acela că va ține sacul speologic la suprafaț, plutind.
– luați cu voi apă deoarece cea din canion nu este potabilă.
– să vă marcati incă de acasă jumătatea corzii. Faț de un rapel la stâncă, de multe ori capetele corzii sunt în apă sau sub o cascadă si nu le vedem în totalitate.
– este bine să aveți sacul speologic găurit la fund pentru ca apa care intră în sac să poată ieși singură. 
Descrierea canionului:
Prima cascadă – este singura săritoare care nu este echipată cu amaraje fixe. Pentru coborâre se folosește unul din copacii de pe versantul stâng (în direcția de curgere a apei);
Cascada 2 – are aproximativ 5 m și este echipată cu doua inele situate pe versantul stâng;
Cascada 3 – are în jur de 12m. La mijlocul ei se găsește o marmită cu adâncimea de aproximativ 1,5m. În cap de verticală găsim doua inele pe versantul drept.
   Urmează o zonă de traseu orizontal, ușor descendent. Aici găsim o marmită cu adâncime suficient de mare încât să se poată sări în ea. Primul care coboară trebuie să verifice dacă pe fundul marmitei nu s-au strâns lemne sau alte materiale care la o săritură vă pot răni.
Vă sfătuim să faceți această verificare în orice traseu de canyoning pe care îl veti parcurge.
Cascada 4 ~ 16 m. În dreptul ei există o fereastră de unde puteți vedea cascada în toată splendoarea ei. Amaraje – 2 inele pe versantul stâng. Unele verticale au bătute și inele pentru mână curentă (utilizate în special în cazul unui debit mai mare al apei).
  Dacă nu echipați mâna curentă, vă sfătuim să puneți în cap de puț, o buclă de chingă în care membrii echipei să se poată lonja până își montează dispozitivul de coborâre. La unele cascade amarajele sunt bătute în afara platformelor, așa că vă recomandăm mare atenție la echipare;
Cascada 5 ~ 6 m. Amarajele sunt 2 inele bătute pe versantul stâng. Din partea de sus a verticalei se vede deja drumul, deși până jos mai avem două cascade.
Cascada 6 ~ 15 m. La baza verticalei se găsește o marmită destul de mare. Ar fi indicat ca la echipare să nu se lase prea multă coardă în apă, în special dacă aveți începători în echipă. Într-o astfel de situație, dacă apa este mare și marmita suficient de adâncă, pot aparea dificultăți în eliberearea corzii din sistemul de coborare. O echipare corectă ar însemna să lăsați coarda până la nivelul apei. 
Cascada 7 ~13m. Este ultima cascada. La ieșirea din traseu, puteți continua bălăceala în lacul de acumulare de lângă cascadă.
   În apropiere de canionul Oșelu, mai puteți parcurge și Cascada Bulbuci (echipată cu amaraje fixe). Alte canioane în Parcul Natural Apuseni sunt Canionul Valea Seacă, Canionul Cheia Rea și Canionul Galbena.
 
Pentru ghidaj vă recomandăm echipa Travel Guide Romania care organizează pentru cei interesați de experiențe acvatice, ture de inițiere sau vizită pe canioanele din zona munților Apuseni.