Canionul Văii Seci

Localizare: Groapa Ruginoasa se găsește pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, în apropierea comunei Arieșeni, munții Bihorului, în versantul nordic al muntelui Å¢apu, la izvoarele Văii Seci.
Altitudine: 1373 m.
Coordonate GPS N 46 31′ 25″, E 22 39′ 10″.
Acces: se poate ajunge aici doar cu mașina – DN 75
– dinspre orașul Beiuș > Ștei > Lunca> Câmpani> Băița > înainte de a ajunge la Șaua Vârtop (altitudine 1140 m ) – la aprox. 28 km de la ieșirea din satul Lunca, într-o curbă strânsă (180 grade) veți găsi un panou informativ cu Groapa Ruginoasa. Puteți lăsa mașina, înainte de curba, în parcarea de pe marginea drumului.
– dinspre orașul Câmpeni (DN 75)> Arieșeni > zona Vârtop > veți găsi intrarea în traseul ce duce la Groapa Ruginoasa, când drumul începe să coboare spre orașul Ștei în curba descrisă mai sus.
   În plin sezon turistic s-ar putea să nu găsiți loc de parcare în zona din apropierea intrării pe traseu. În acest caz puteți lăsa mașina la ieșire din Stațiunea Vârtop. Veți avea de mers pe jos aprox. 10 min până la intrarea în traseu.
Traseul turistic: marcajul turistic al acestui traseu este – bandă galbenă. De la drumul asfaltat va trebui sa intrăm pe partea stângă, pe firul unei văi.
Urmează o urcare prin pădure destul de abruptă dar accesibilă oricărui turist.
La obârșie, vâlcelul devine plat, fără apă, cu poiană. În fața noastră se conturează o șa prinsă între vîrful Å¢apu (în stânga) și vârful Trei Morminți (în dreapta).
Timpul necesar pentru a ajunge aici de la drum, este de aproximativ 25– 35 min. 
Fenomenul Groapa Ruginoasa: ravena (numele cu care mai găsim acest fenomen în literatura de specialitate) este împărțită în mai multe sectoare de creste foarte ascuțite, care converg jos în firul unui vâlcel, obârșia Văii Seci.
    Cea mai impresionantă muchie o găsim în partea dreapta a râpei. Aceasta urca vertiginos de la baza Gropii pana la marginea superioară. Niciuna dintre creste nu pot fi urcate datorită componenței geologice din care este format întregul fenomen.
Istoric geologic: alternanța de straturi roșii, gălbui, roz, dispuse unele peste altele, trădează modalitatea de formare a acestora, în urmă cu 200 milioane de ani. 
   Comform geologilor, dispunerea straturilor trădează prezența unui deșert, unde fenomenele meteo vânturau nisipul în dune și diguri. Această teorie este comfirmată și de culoarea roșiatică a rocilor, clima fiind la acea vreme caldă, deșertică.
Evolutie Geologica: hărțile topografice de la sfârșitul secolului XX arătau în zonă o depresiune mai mică de 200 metri diametru. În anii `30 găsim atestat un fenomen de dimensiuni mai mari. Acum întreaga ravenă măsoarea aproape 1 km diametru.
   La precipitații, se vede cum întreaga groapă „lucreaza”, sedimentele fiind duse de apă de-a lungul Văii Seci. Acestea ajung în cele din urmă în Valea Galbena (nume primit de la culoarea galbenă a materialului adus din Groapa Ruginoasa).
Ca și continuare a traseului de la Groapa Ruginoasa:
– pentru cei dintre voi care nu aveți cunoștințe tehnice de folosire a corzilor vă recomandam să continuați traseul spre zona numită Pietrele Negre. Veți urma marcajul cruce roșie . Acest sector de traseu vă dezvăluie o minunată priveliște asupra Depresiunii Beiușului. Pentru a va întoarce la mașini, vă sugerăm să folosiți același marcaj turistic.
– pentru persoanele cu cunoștințe avansate de alpinism, speologie sau canyonig, vă sugerăm să coborâți, continuând traseul de la Groapa Ruginoasa spre Canionul Valea Seacă. 
Acest canion constitue zona din avalul Gropii Ruginoase. 
Acces la canion
– din zona de belvedere a Gropii Ruginoase, vă sugerăm sa coborâți (fără coardă, doar cu atentie sporită) prin partea stângă a Gropii.
– de-a lungul zonei înierbate. Panta este accesibilă și cu un pic de atenție se poate ajunge la baza versantului (traseu verificat);
– de-a lungul pâlcului de pădure (traseu neverificat, dar găsit ca sugestie în literatura de specialitate).
Vă sugerăm: să nu coborâți pe niciunul din cele doua trasee dacă nu aveți încălțminte cu talpă rigidă (bocanci). Datorită înclinației și a componenenței terenului, există riscul să alunecați. La coborâre este obligatoriu să purtați cască. Datorită grohotișului puteți să urniți pietre, rănindu-vă astfel colegii.
   Nu coborâți pe acest traseu cu rucsaci mari deoarece aceștia vă pot îngreuna înaintarea, mărind probabilitatea producerii unui accident. Luați la voi telefon, în caz de accident sunați la 112 (numărul apelurilor de urgenț în România). Aceștia vă vor direcționa spre echipele de salvare montană din zonă.
   Ajunși la baza versantului : sunteți în partea din amonte a canionului. Pentru a continua, tot ce trebuie sa faceți este să urmați firul văii. Admirați înainte impresionantul fenomen ce îl lăsați în urmă – Groapa Ruginoasa. De aici se vede mult mai bine anvergura fenomenului.
Descarcă fișa traseului aici 
 
Condițiile tehnice de parcurgere - valea este echipată cu amaraje permanente în care montaniarzii pot să-și monteze coarda pentru a putea coborî. Aceasta zonă a canionului este mai puțin frecventată.
Explicația: la ieșire din canion, drumul de întoarce este destul de lung, iar canionul nu este foarte cunoscut, nici chiar de cei ce locuiesc în zonă. Acestea fac ca Valea Seacă să fie unul din cele mai sălbatice zone din Apuseni.
Echipament pentru parcurgerea Canionului Valea Seacă:
– echipamentul individual necesar: ham, cască, dispozitiv de coborâre. Recomandăm să luați la voi și folie de supraviețuire, rucsac speologic sau pentru canyoning;
– echipament colectiv: coarda de 30m, un set de blocatoare; 1 sau 2 bucle de chingă cu diametru de 1-2m. Luați de asemenea cu voi și provizii de mancare.
După cum ii zice și numele (Valea Seacă), în 90% din cazuri, parcurgerea canionului se va face fară neopren. 
   Vă sugerăm să luați însă cizme de cauciuc deoarece patul albiei are multe sedimente.
Trebuie să luați în considerare timpul necesar întoarcerii de la ieșirea din canion. Dacă ați lăsat mașina în zona Groapa Ruginoasa, va trebui să vă rezervați în jur de 3 ore pentru întoarcere.
   Mai există posibilitatea ca cineva să vă recupereze din drumul care merge paralel cu Valea Galbenei și urcă dinspre Pietroasa (consultați harta turistică a zonei Padiș). Aceasta este o alternativă de întoarcere mult mai comodă.
Traseul de canyoning: canionul Valea Seacă este alcătuit din 14 cascade de diferite mărimi. Acestea variază între 3m și 15m. La aproape fiecare cascadă veți găsi în apropierea săritorilor câte doua amaraje, astfel încât să montați coarda în siguranță.
Fiți atenți: la una dintre cascadele aflate în zona din avalul canionului, lipsesc amarajele necesare coborârii. Vă recomandăm să folosiți în absența acestora, un bloc de piatră în jurul căruia să montați coarda.
Este bine să aveți cu voi o persoană care are cunostințe mai avansate de canioning, speologie sau chiar alpinism.
Vă recomandăm: să vă documentați despre starea vremii deoarece în situația în care există averse s-ar putea ca nivelul apei să creasca într-un timp foarte scurt. În această situație, cea mai bună alegere este să nu intrați în canion.
Întoarcerea: dacă ați lăsat mașina în zona Gropii Ruginoase aveți două variante de întoarcere:
– pe traseu nemarcat, luând o direcție paralelă cu canionul Valea Seacă, prin partea stângă sau dreapta a acesteia;
– pe traseul marcat, consultând harta zonei Padiș. După ce ajungeți pe Valea Galbenei,  urmați amontele văii, pe drumul ce duce spre marcajul banda roșie. În acest caz distanța va fi destul de mare și timpul de întoarcere de aproximativ 5 ore;
– cu mașina, în situația în care cineva vă preia din drumul de acces paralel cu Valea Galbenei.
Nu uitați: documentați-vă despre starea vremii și dacă se anunță precipitații, vă sugerăm să vă alegeți un alt obiectiv.
Sugestie: dacă doriți să vedeți și alte obiective din zonă, nu ezitați să vizitați Ghetarul de la Scărișoara, cel mai mare ghețar subteran din România.
 
Pentru ghidaj vă recomandăm echipa Travel Guide Romania care organizează pentru cei interesați de experiențe acvatice, ture de inițiere sau vizită pe canioanele din zona munților Apuseni.