Canionul Văii Seci

Localizare: Groapa Ruginoasa se găseşte pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, în apropierea comunei Arieşeni, munţii Bihorului, în versantul nordic al muntelui Ţapu, la izvoarele Văii Seci.
Altitudine: 1373 m.
Coordonate GPS N 46 31′ 25″, E 22 39′ 10″.
Acces: se poate ajunge aici doar cu maşina – DN 75
– dinspre oraşul Beiuş > Ştei > Lunca> Câmpani> Băița > înainte de a ajunge la Şaua Vârtop (altitudine 1140 m ) – la aprox. 28 km de la ieşirea din satul Lunca, într-o curbă strânsă (180 grade) veţi găsi un panou informativ cu Groapa Ruginoasa. Puteţi lăsa maşina, înainte de curba, în parcarea de pe marginea drumului.
– dinspre orașul Câmpeni (DN 75)> Arieşeni > zona Vârtop > veţi găsi intrarea în traseul ce duce la Groapa Ruginoasa, când drumul începe să coboare spre oraşul Ştei în curba descrisă mai sus.
   În plin sezon turistic s-ar putea să nu găsiţi loc de parcare în zona din apropierea intrării pe traseu. În acest caz puteţi lăsa maşina la ieşire din Staţiunea Vârtop. Veţi avea de mers pe jos aprox. 10 min până la intrarea în traseu.
Traseul turistic: marcajul turistic al acestui traseu este – bandă galbenă. De la drumul asfaltat va trebui sa intrăm pe partea stângă, pe firul unei văi.
Urmează o urcare prin pădure destul de abruptă dar accesibilă oricărui turist.
La obârşie, vâlcelul devine plat, fără apă, cu poiană. În faţa noastră se conturează o şa prinsă între vîrful Ţapu (în stânga) şi vârful Trei Morminţi (în dreapta).
Timpul necesar pentru a ajunge aici de la drum, este de aproximativ 25– 35 min. 
Fenomenul Groapa Ruginoasa: ravena (numele cu care mai găsim acest fenomen în literatura de specialitate) este împărţită în mai multe sectoare de creste foarte ascuţite, care converg jos în firul unui vâlcel, obârşia Văii Seci.
    Cea mai impresionantă muchie o găsim în partea dreapta a râpei. Aceasta urca vertiginos de la baza Gropii pana la marginea superioară. Niciuna dintre creste nu pot fi urcate datorită componenţei geologice din care este format întregul fenomen.
Istoric geologic: alternanța de straturi roșii, gălbui, roz, dispuse unele peste altele, trădează modalitatea de formare a acestora, în urmă cu 200 milioane de ani. 
   Comform geologilor, dispunerea straturilor trădează prezența unui deșert, unde fenomenele meteo vânturau nisipul în dune și diguri. Această teorie este comfirmată și de culoarea roșiatică a rocilor, clima fiind la acea vreme caldă, deșertică.
Evolutie Geologica: hărțile topografice de la sfârșitul secolului XX arătau în zonă o depresiune mai mică de 200 metri diametru. În anii `30 găsim atestat un fenomen de dimensiuni mai mari. Acum întreaga ravenă măsoarea aproape 1 km diametru.
   La precipitații, se vede cum întreaga groapă „lucreaza”, sedimentele fiind duse de apă de-a lungul Văii Seci. Acestea ajung în cele din urmă în Valea Galbena (nume primit de la culoarea galbenă a materialului adus din Groapa Ruginoasa).
Ca și continuare a traseului de la Groapa Ruginoasa:
– pentru cei dintre voi care nu aveți cunoștințe tehnice de folosire a corzilor vă recomandam să continuați traseul spre zona numită Pietrele Negre. Veți urma marcajul cruce roşie . Acest sector de traseu vă dezvăluie o minunată privelişte asupra Depresiunii Beiuşului. Pentru a va întoarce la maşini, vă sugerăm să folosiţi acelaşi marcaj turistic.
– pentru persoanele cu cunoștințe avansate de alpinism, speologie sau canyonig, vă sugerăm să coborâţi, continuând traseul de la Groapa Ruginoasa spre Canionul Valea Seacă. 
Acest canion constitue zona din avalul Gropii Ruginoase. 
Acces la canion
– din zona de belvedere a Gropii Ruginoase, vă sugerăm sa coborâţi (fără coardă, doar cu atentie sporită) prin partea stângă a Gropii.
– de-a lungul zonei înierbate. Panta este accesibilă și cu un pic de atenție se poate ajunge la baza versantului (traseu verificat);
– de-a lungul pâlcului de pădure (traseu neverificat, dar găsit ca sugestie în literatura de specialitate).
Vă sugerăm: să nu coborâți pe niciunul din cele doua trasee dacă nu aveți încălțăminte cu talpă rigidă (bocanci). Datorită înclinației și a componenenței terenului, există riscul să alunecați. La coborâre este obligatoriu să purtaţi cască. Datorită grohotișului puteți să urniți pietre, rănindu-vă astfel colegii.
   Nu coborâți pe acest traseu cu rucsaci mari deoarece aceștia vă pot îngreuna înaintarea, mărind probabilitatea producerii unui accident. Luați la voi telefon, în caz de accident sunați la 112 (numărul apelurilor de urgență în România). Aceștia vă vor direcționa spre echipele de salvare montană din zonă.
   Ajunşi la baza versantului : sunteţi în partea din amonte a canionului. Pentru a continua, tot ce trebuie sa faceţi este să urmaţi firul văii. Admirați înainte impresionantul fenomen ce îl lăsați în urmă – Groapa Ruginoasa. De aici se vede mult mai bine anvergura fenomenului.
Descarcă fişa traseului aici 
 
Condiţiile tehnice de parcurgere - valea este echipată cu amaraje permanente în care montaniarzii pot să-şi monteze coarda pentru a putea coborî. Aceasta zonă a canionului este mai puţin frecventată.
Explicaţia: la ieşire din canion, drumul de întoarce este destul de lung, iar canionul nu este foarte cunoscut, nici chiar de cei ce locuiesc în zonă. Acestea fac ca Valea Seacă să fie unul din cele mai sălbatice zone din Apuseni.
Echipament pentru parcurgerea Canionului Valea Seacă:
– echipamentul individual necesar: ham, cască, dispozitiv de coborâre. Recomandăm să luaţi la voi şi folie de supravieţuire, rucsac speologic sau pentru canyoning;
– echipament colectiv: coarda de 30m, un set de blocatoare; 1 sau 2 bucle de chingă cu diametru de 1-2m. Luaţi de asemenea cu voi şi provizii de mancare.
După cum ii zice şi numele (Valea Seacă), în 90% din cazuri, parcurgerea canionului se va face fară neopren. 
   Vă sugerăm să luaţi însă cizme de cauciuc deoarece patul albiei are multe sedimente.
Trebuie să luaţi în considerare timpul necesar întoarcerii de la ieşirea din canion. Dacă aţi lăsat maşina în zona Groapa Ruginoasa, va trebui să vă rezervaţi în jur de 3 ore pentru întoarcere.
   Mai există posibilitatea ca cineva să vă recupereze din drumul care merge paralel cu Valea Galbenei şi urcă dinspre Pietroasa (consultaţi harta turistică a zonei Padiş). Aceasta este o alternativă de întoarcere mult mai comodă.
Traseul de canyoning: canionul Valea Seacă este alcătuit din 14 cascade de diferite mărimi. Acestea variază între 3m şi 15m. La aproape fiecare cascadă veţi găsi în apropierea săritorilor câte doua amaraje, astfel încât să montaţi coarda în siguranţă.
Fiţi atenţi: la una dintre cascadele aflate în zona din avalul canionului, lipsesc amarajele necesare coborârii. Vă recomandăm să folosiţi în absenţa acestora, un bloc de piatră în jurul căruia să montaţi coarda.
Este bine să aveţi cu voi o persoană care are cunostinţe mai avansate de canioning, speologie sau chiar alpinism.
Vă recomandăm: să vă documentaţi despre starea vremii deoarece în situaţia în care există averse s-ar putea ca nivelul apei să creasca într-un timp foarte scurt. În această situaţie, cea mai bună alegere este să nu intraţi în canion.
Întoarcerea: dacă aţi lăsat maşina în zona Gropii Ruginoase aveţi două variante de întoarcere:
– pe traseu nemarcat, luând o direcţie paralelă cu canionul Valea Seacă, prin partea stângă sau dreapta a acesteia;
– pe traseul marcat, consultând harta zonei Padiş. După ce ajungeţi pe Valea Galbenei,  urmaţi amontele văii, pe drumul ce duce spre marcajul banda roşie. În acest caz distanţa va fi destul de mare şi timpul de întoarcere de aproximativ 5 ore;
– cu maşina, în situaţia în care cineva vă preia din drumul de acces paralel cu Valea Galbenei.
Nu uitaţi: documentaţi-vă despre starea vremii şi dacă se anunţă precipitaţii, vă sugerăm să vă alegeţi un alt obiectiv.
Sugestie: dacă doriţi să vedeţi şi alte obiective din zonă, nu ezitaţi să vizitaţi Ghetarul de la Scărişoara, cel mai mare gheţar subteran din România.
 
Pentru ghidaj vă recomandăm echipa Travel Guide Romania care organizează pentru cei interesați de experiențe acvatice, ture de inițiere sau vizită pe canioanele din zona munților Apuseni.