Via Ferrata Casa Zmeului - Vadu Crișului

Traseul de Via Ferrata Casa Zmeului – Defileul Crișului Repede este un traseu spectaculos care oferă o extraordinară priveliște asupra văii și pereților defileului.
 

·         Locație: în zona de intrare în Defileul Crișului Repede (dinspre Vadu Crișului)

·         Lungime: 215m;

·         Diferenț de nivel: 150m

·         Grad de dificultate: C

·         Grad de angajament: A

·         Durata potecă acces: 20 minute

·         Timp de parcurgere: 1,15h – 1, 30h

·         Timp total (acces, parcurgere, retragere): 2,5h – 3h

·         Perioada optimă: aprilie – noiembrie

 

 

Punctul de atractie al traseului este perspectiva pe care o ofera asupra defileului Crișului Repede. Un alt element care face acest traseu deosebit este podul suspendat, care apare în partea superioară a traseului.

Traseul nu se parcurge de sus în jos!

 

Acces

·         cu masina > din centrul localității Vadu Crișului urmam drumul asfaltat spre sala de sport, unde putem lasa si masina.

·         cu trenul: până la halta Vadu Crișului. De aici ne îndreptăm spre sala de sport.

 

Marș de apropiere: de la parcare, urmărim traseul care intra in defileu. Continuăm de-a lungul liniei de cale ferată circa 10 minute. Ajungem la indicatorul de via ferrata care este amplasat pe partea stângă, în direcția de deplasare.

Intrarea în traseul propriu-zis este la 30 de metri de la panou. De aici putem observa o parte din linia traseului de via ferrata dar și podul suspendat.

 

Descriere zonei: perimetrul în care se află traseul de via ferrata de la Vama Sării face parte din Situl Natura 2000 Defileul Crișului Repede. Este o zonă turistică cu tradiție, cunoscută în trecut datorită peșterii amenajate de la Vadu Crișului.

Acum activitățile turistice de aventură s-au diversificat. Rafting pe Crișul Repede, speoturism în peșteri neamenajate, escaladă, rapel, tiroliană, teambuilding și drumeție, sunt activitățile pe care le poate oferi aceasta zonă.

 

Grad de dificultate traseu via ferrata: C

Conform UIAA (Union Internationale des Associations d’Alpinisme) în scala internațională de gradație a dificultății traseelor de via ferrata, gradul C reprezintă:

C

teren

teren abrupt, pasaje expuse și zone verticale. Prizele pentru cățrare sunt mici. Sunt comune pasajele obositoare și solicitante.

securitate

cablu metalic, scări, bride și ancore. În această combinație parcurgerea necesită mai multă forț și curaj.

 

Ca și concluzie, o via ferrata de grad C poate fi obositoare și solicitantă din punct de vedere fizic. Aceste trasee se adresează persoanelor care au o condiție fizică și psihică bună.

 

Gradul de angajament al traseelor de via ferrata (de la A la C). Se bazează pe următoarele: proximitatea traseului de un sat sau oraș, altitunea la care se găsește traseul, pericolul căderilor de pietre, efectele înrăutățirii condițiilor meteo.

 

Gradul de angajament al traseului de via ferrata de la Vama Sării: A. Traseul se găsește în apropierea unui sat la altitudine mică. Căderile de pietre nu reprezintă un risc major. În caz de schimbare a condițiilor meteo, retragerea (continuarea ascensiunii) este posibilă. Traseul devine însă mai dificil din cauza stâncii umede.

 

Echipament tehniccască, ham de escaladă/alpinism, lonje de via ferrata. Este total interzisă folosirea buclelor de chingă ca și lonje de via ferrata – pericol de accidentare mortal. Vă sfătuim să aveți și o lonjă statică pentru momentele când vreți să vă odihniți.

 

Echipament personal: îmbracaminte sportivă, lejeră și încălțminte aderentă la stâncă. Pentru confortul personal vă sfatuim sa folositi manuși la parcurgerea traseului.

 

Vârstă minimă: 14-16 ani. Copii mai mici de 14 ani vor fi asigurati suplimentar printr-o coarda, de un participant experimentat. Altă problemă pe care o pot întâmpina copii este distanța dintre scări (scoabe). Dacă copilul este scund, va depune un efort considerabil pentru a ajunge de la o treaptă la alta.

 

Descrierea rutei: traseul Via ferrata de la Vama Sării este echipat cu un cablu metalic permanent. Sunt scoabe metalice (scari) dar și un pod suspendat în partea superioară a traseului. Este un traseu cu angajament, odată intrați în traseu, va trebui sa îl parcurgeți integral.

Atenție! Nu parcurgeți niciodată 2 persoane pe același tronson de cablu vertical. În caz de cădere se pot accidenta grav ambele persoane.

Circa 20m de la intrare traseul de via ferrata este vertical și ușor surplombat. Scoabele pentru picioare sunt destul de dese dar ocazional mai trebuie să folosiți și prizele din perete.

În parcurgerea traseului, pot apărea unele zone mai incomode datorită faptului că linia scoabelor metalice nu urmareste confortabil linia cablului metalic. Pe unele secțiuni distanța între ancore este destul de mare, ceea ce face acest traseu mai solicitant psihic dar în același timp mai interesant.

După această zonă preponderent verticală ajungem într-o traversare orizontală. De aici se vede podul suspendat.

Mai avem de urcat până la pod încă o secțiune verticală de circa 20m. Pe această zonă nu au fost montate peste tot bride pentru picioare, în consecinta vom folosi prize naturale.

Ajunși la pod, suntem rugați print-un panou de informare, să respectăm regulile de traversare a podului suspendat. Fiecare persoana va traversa pe rând, separat podul. Vom monta lonjele pe fiecare cablu de mână și înaintam atent fară să creăm prea mult balans.

Dupa traversarea podului, ajungem la o secțiune de traseu vertical de circa 10 m care se termină cu un plan înclinat. Aici traseul de via ferrata se termină.

Alternanța dintre pasajele verticale, cățrare, tehnică, angajament psihologic dar și peisaj extraordinar face din acest traseu un must do în munții Apuseni.

 

Retragerea: la ieșirea din traseul de via ferrata de la Vama Sării vom întâlni marcajul turistic punct albastru. Urmărim marcajul, iar dupa circa 15-20 minute ajungem înapoi la sala de sport.

 

Pentru a umple ziua, noi va propunem: ambele trasee de via ferrata (sugerăm să începeți cu traseul din Peretele Zânelor) sau un traseu de via ferrata + Peștera de la Vadu Crișului.

 

Pentru ghidaj vă recomandăm echipa Travel Guide Romania