COLABORAREA CU
INSPECTORATUL JUDEŢEAN pentru SITUAŢII DE URGENŢĂ
"CRIŞANA" – BIHOR

Încă din momentul în care s-au pus bazele re-înfiinţării unei structuri judeţene care să se ocupe de salvarea montană şi speologică, iunie 1995, datorită versatilităţii tehnicilor de salvare utilizate în aceste domenii, tehnici care pot fi puse în slujba comunităţilor surprinse de calamităţi sau dezastre de diferită natură, colaborarea cu structurile statului abilitate să intervină în aceste situaţii era, pe undeva, inerentă. Primele colaborări au fost cele cu Protecţia Civilă Bihor şi Brigada de Pompieri Militari Bihor, cele mai numeroase în cadrul intervenţiilor comune pentru recuperarea unor persoane înecate.

 

Aparaţia SMURD în cadrul unităţii locale de Pompieri a extins această colaborare prin intervenţia comună în cadrul a numeroase operațiuni, cele mai complexe fiind cele de salvare din peşteră ( Pestera Cociului- 2010, Pestera R2-2011). Pe fondul acestei colaborări a apărut necesitatea de a participa la exerciţii şi forme de pregătire specifice comune atat prin invitarea cadrelor medicale la stagiile tehnice salvamont/salvaspeo cat și prin participarea echipelor salvamont la diferite exerciții tematice organizate de I.S.U. “ Crișana” Bihor cu ocazia unor întruniri desfășurate în județul Bihor ( Conferințele Naționale de Medicină de Urgență și Salvări în Situații Speciale) sau cu ocazia unor exerciții ce implicau declanșarea Codului Roșu de salvare în județ ( simularea unor accindente rutiere cu victime multiple, accidente chimice, accidente aviatice, etc). 
 

 
Odată cu reorganizarea din cadrul Ministerului de Interne şi apariţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (structură care a reunit, printre altele, Pompierii, Protecţia Civilă şi SMURD), pe fondul dezvoltării activităţiilor specifice şi lărgirii competenţelor, în paralel cu apariţia unor noi prevederi legislative, în 2010 a fost încheiat Protocolul de colaborare dintre I.S.U. Crişana – Bihor şi S.J. Salvamont-Salvaspeo Bihor (S.J.S.-S.  Bh) şi s-au pus bazele întocmirii unui Plan Comun de Intervenţie. În mod curent, în cadrul accidentelor turistice montane la care S.J.S.-S. Bh intervine, se asigură şi intervenţia unuiechipaj SMURD.
 
Tot în cadrul acestei colaborări, începând cu 2010, salvatorii montani şi speologi au acces la participarea în cadrul cursurilor de prim ajutor calificat organizate de I.S.U. Crişana – Bihor și Asociația SARTISS în cadrul Centrului de Învățare a Deprinderilor și Abilităților de Salvator . După susţinerea şi absolvirea examenului de final de curs, aceştia primesc o diplomă care le atestă competenţele de Paramedic şi au ulterior posibilitatea să efectueze, voluntar, serviciul de gardă în cadrul echipajelor SMURD. În acest context trebuie amintită și implicarea personalului medical SMURD în predarea noțiunilor teoretice și practice la stagiile interne de pregătire salvamont/salvaspeo. 
 
Aparitia Dispoziţiei nr. I/4810 din 04.03.2015, privind managementul informaţiilor şi coordonarea resurselor în cazul intervenţiilor în zona montană a restatutat colaborarea dintre S.J.S.S. Bihor și I.S.U. Crișana Bihor prin delimitarea clară a competențelor, printro valorificare cât mai eficientă a resurselor materiale și umane în cadrul unui accident montan sau speologic.